Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (22)

Marketing


  • moja lektu(i)ra

    pa mislim da je to bio jako pametan način traidanja

    avatar

    28.05.2006. (17:11)    -   -   -   -  

  • contreso

    Ovo je super sa Tarzanovim urlikom, svi se kidamo od smija.
    Trejdanje sa malim dobitcima te je vratilo nazad u "igru". Zasto prestati uopce sa takvim nacinom trejdanja koji se pokazao uspjesnim? Ovladao si tehnikom, svaki dan si na marketu i zasto neuzeti profit koliki bio ako nam je ponudjen na pladnju? Urlik: AAaaaaaAAAAaaaa!:)

    avatar

    28.05.2006. (19:18)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Ha ha,@Contresso,valjda zato kaj je ponuđen veći profit isto tako na pladnju:)Samo za to se potrebno više potruditi,shvatiti bit opcijskih strategija i pravilno(disciplinirano) ih primjenjivati?Nema tu jednostavnih "indikatora",a priprema i planiranje svakoga trejda zahtijevaju veliki trud i puno posla,tako da tu nema mjesta površnosti i lijenosti:).Mali profit-početnički profit.Imaš pravo Optionmaster...nikada se nemoj zadovoljiti bilo kakvim ako ti se otvaraju mogućnosti za više:)A i brokeri se neka zadovolje sa mrvicama.Hoću reći da opcijske strategije,njihovo razumijevanje i korištenje nisu dovoljne...Mene muči onaj drugi dio priče...kako procijeniti,odnosno na temelju čega UNAPRIJED napraviti plan(ulaz?izlaz?),čak i ako su mnoge nepoznanice otkrivene?:)

    avatar

    28.05.2006. (21:28)    -   -   -   -  

  • contreso

    @Felix: Veci profit ceka na pladnju??? Nisam bas siguran da su veliki profiti svakodnevnica. Sam OM kaze:"...vise se svodi na “cekanje plijena u zasjedi”. Dok se ceka "kapitalac" zasto ne loviti sitnu divljac. Kapitalci kao GOOG (Maria i Barron's te konferencija za stampu) i MSFT (veliki pad poslije objava zarada) na nailaze cesto, a znaju i najaviti svoj dolazak. Municije ima dovoljno (jer u lov na kapitalca se ne ide jedinim metkom), znanje i vjestina su tu. Pitanje je zasto ne?

    avatar

    28.05.2006. (23:58)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    Ja sam trenutno u drugoj fazi, a nadam se da me nece izbaciti iz "igre". Primjetio sam da su sve dosadanje ispovjesti koje sam procitao poprilicno identicne, npr. moj slucaj, relativno los uspjeh na paper trade-u kojeg sam opravdao s "neozbiljan sam, da se radi o pravom novcu bio bih skoncentriraniji, bolje i temeljitije proucavao, udahnuo par puta i ne bih zurio kao kad se radi o paper tradeu". Pa sam krenuo s malim ulozima, i to u dionice (preferirao blue chip, skuplje od $15, bez kemije) jer sam racunao "dionica i kad opasno propadne to bude do 10%, znaci s $2000 na $1800, za te novce ne mogu kupiti kvalitetnije opcije vec ili jedan-dva komada, ili 10-20% OTM, daleko od expiracije, a ako pogrijesim ili pogodim smjer, ali ne skoci (ili padne) toliko, ostanem bez cijelog novca". A tako mali ulozi na dionice su davali jos manje profite, po $50tak dnevno, a ubrzo sam izgubio volju cjelodnevnog gledanja u quote za razlike od par dolara, u najboljem slucaju $50, i to u principu sutra dan se profit vrati na 10tak usd. Mislio sam, ako s 2k ili 5k ostvarim $50-$150, s 20k ili 50k, ostvarim 500-1500, a to je vec novac vrijedan gubljenja vremena. Ipak, kako sam znao da je takav stav jedan od najpoznatijih stavova propalog kockara ("stavit cu vise, pa cu vise dobit"), nisam se dao zahebat pa sam se drzao manjih uloga, a zahebali su gubici. Tj. rekao sam "jeste, u gubitku sam 300njak usd, ali nakon ovakvog pada sve ukazuje na povrat, pa cu poduplati uloge kako bih se rijesio gubitka + dobio jos toliko". I tad je dosao trenutak kojeg mnogi traderi u svojim memoarima nazivaju "vrata pakla". Svaki kockarski potez bi se isplatio x10, cak i kad bi par dana sve izgledalo tmurno, situacija bi se okrenula u posljednji trenutak i portfelj je imao tjedni rast od po 30tak%, tako reci jedan kockarski potez i daytrade je znao donjeti izniman dobitak. Ali, tad su se stvari okrenule (pad vrijednosti GOOG nakon izvjesca), broj dionica u portfelju ogroman, i sve cemu sam se mjesecima radovao - ode niz rijeku. Pa nije bilo druge nego ispocetka, stavi sve sto imas kako bi iskoristio povratak googlea koji bi trebao doci. Povratak se dogodio, dosta toga je (izgledalo) spaseno, portfelj opet u plus, da bi, kao sto se moze i vidjet, opet pao dole, ne mnogo, ali ne isplati mi se izaci iz googa dok je ovako (relativno) nisko, a jos manje iz MSFT-a od kojeg ocekujem da bi trebao spasiti godinu. Svakako, sad sam u nekakvoj "pat" poziciji, povratka na staro gdje bi grabio 50-200 usd mi nema svrhe, a potpuno preci na opcije (s vec opisanim negativnostima) ako mogu iskoristiti prednost casha, takodjer mi ne djeluje kao ispravno rjesenje. Zasad su stvari nelose, tj. stanej portfelja ce biti usko vezano uz kretanje msfta i googlea, a ocekujem goog blizu $500 do kraja godine (tu bi izasao i ne bih u istog vise isao s dionicama), a msft oko 27-28.

    avatar

    29.05.2006. (00:29)    -   -   -   -  

  • Oglo

    Kad lovis slona moras imati velik kalibar i dum-dum metak. Za kokos je dovoljan i kamen.E pa ja sam jos sa kamenom. Pozdrav!

    avatar

    29.05.2006. (19:05)    -   -   -   -  

  • tradius

    Kako pobijediti market? Nije istina da se ne može pobijediti market, market se ne pobjeđuje, ali ne zato što ga se ne može pobijedit i ne zato što je ne pobijediv nego zato što nema potrebe pobijeđivati market. Treba ostati plivati u njemu, s njim, kroz nas, kroz njega, kroz svijet koji je živ, stvaran. Market se živi jer on jest život. To je jedini način opstanka. Mi smo market, market je slika nas samih. Potencijalni rizik gubitka se javlja samo u želji izlaska iz njega. Potrebno nam je da u procesu shvaćanja shvatimo da je potrebno vrijeme kroz koje će naše učenje o marketu postati naše krajnje iskustvo varijacije u dobivanju pravog znanja koje bi trebali proporcionalno da pretvaramo u poniznost iz razloga sto nam se tada javlja pravi profit, profit s kojim ćemo jedino biti zadovoljni, profit koji se mjeri novcem što jest stvaran, ali opet i nije, jer ne ostaje u jednoj krajnosti ili nekoj drugoj, jer mi jedino u sintezi naših krajnosti postižemo dobitak koji nas dovodi do nadvlađivanja da bi opet bez gubitka tih istih krajnosti dobili tu potrebnu svjesnost poniznost iz koje uzimamo pravu korisnost ili profit. Samo u tom slučaju možemo reći da smo pobijedili market. Paradoks je to jer ne možemo sami sebe pobijediti, ali možemo sami sebe kontrolirati u pobjedi. Oholo bi bilo iskorištavati svoje znanje da bi smo samo zaradili novac, da bismo ušli u jedan trejd, kontrarijan, tarzana ili spread ili kako već i izvući winera, dobiti sigurno, ali s vremenom
    ćemo opet izgubiti, vratiti se u prosijek (kažu jel). Možemo učiti i analizirati, ali to nam neće s vremenom vrijediti, ako odmah u trenutku ne pogledamo pravim očima kojima uviđamo što treba napraviti. Koliko dobro poznajemo sebe, druge i svijet, toliko mi poznajemo i market. Bez ulaska u detalje, naprotiv, detalji su i potrebni da bi kroz njih živjeli, trejdali, market nema potrebe čitati analitički (toliko) jer se gubimo u detaljima ne uviđajići globalnu sliku, a koliko dobro poznajemo jedinu pravu sliku, jedinu pravu istinu, koja je nepobitna ma u šta mi vjerovali, istinu zakona života po kojoj treba živjeti, toliko dobro i poznajemo market. Oholo je i od strane kontrola moći ta kontrola kroz silu, ali i to je život, market, sve u njemu sadržano. Krug u trianglu, can ya dig it. Na kraju kad bi uvidjeli tko smo i za što smo stvoreni, market nam ne bi ni bio potreban jer bi ga naša spoznaja nadišla u vječnosti.

    avatar

    29.05.2006. (22:08)    -   -   -   -  

  • bagzi

    Amin

    avatar

    29.05.2006. (22:49)    -   -   -   -  

  • bagzi

    Amin

    avatar

    29.05.2006. (22:50)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @CONTRESO:.mozda nisam bio jasan, bit je u tome da sam trejdao JEDNOSMJERNO I NA MALI DOBITAK, sto znaci da bi najcesce gubio ako bi se smjer kretanja dionice okrenuo protiv moje pozicije, ali posto sam bio zadovoljan malim zaradama, cesto sam uspijevao izvuci jos toliko pomaka u "dobrom" smjeru da bih mogao izaci. Ja i danas ponekad izadjem sa manjim nego ocekivanim zaradama, ali radi principa svog trejdanja (bi-direkcionalan) ne mogu izaci tek tako dok nisam pokrio obje strane pozicije, pa po prirodi stvari mi je potreban jaci pomak nego kad trejdas samo uni-direkcionalno. Razlog zbog kojeg sam bio prisiljen promijeniti strategiju lezi djelomicno i u ukupnoj novcanoj masi koju danas trejdam, kojom raspolazem i koju trebam generirati da bih od ovog mogao zivjeti, u odnosu na "prvobitnu akomulaciju kapitala" kad sam imao za cilj samo sakupiti dovoljno kapitala za kakavo takvo normalno trejdanje. Zato vam i objasnjavam da prosjecni trejderi najcesce nemaju puno problema kad trebaju doci sa 5K do recimo 20K jer nemaju toliko pritiska, mogu to raditi pomalo i polako i jos se ne smatraju "profi trejderima" nego vise amaterima, dok im je kasnije puno teze generirati po 30-50K KONSTANTNO GODISNJE ako nemaju dovoljno veliki account (oko 100K)! Razlog zasto je 30-50K carobni broj je zbog troskova zivota u North Americi, toliko naime treba za normalan, obican, zivot (u prosjeku manjoj obitelji) ovisno gdje zivite! Sve iber toga je tek zarada koju mozete akomulirati! Kad sam trejdao kao pocetnik uz svoj posao tada mi je $100-$300 zarade "Tarzan" trejdanjem bilo ok, danas mi je to vec premalo ako udjem u spread sa oko 3-5K, jer je omjer rizika i zarade premali i zato sam morao mijenjati taktiku iako i danas izadjem sa manje nego sto sam predvidio ako Market tako diktira ali to je vise onda iz nuzde! Ukratko sto imas vise novaca imas i imperativ veceg trejdanja i time moras modificirati stil. Pitaj samo Hedge Fund managere koji, ako se ne sluze raznim lukavstvima, ne mogu kupiti dionicu ODJEDNOM, bez da joj pomaknu vrijednost!@OGLO:..to je problem, kad si pocetnik hoces loviti veliku zvijer ko Tarzan sa malim nozem. Znas onaj vic kad ukradu trachnice od vlaka i sad policajac pita cigu gdje su tracnice a cigo veli da je ukrao njegovo "dete".. "Kakvo dete crni cigo pa svaka tracnica ima 200kila?" pita policajac. Cigo odgovara: "Sta dete zna sta je 200Kg, uzme i nosi"! Tako i mi - sta pocetnik zna sta je Market, on udje i trejda (tj. skoci na slona sa nozicem) ko da je to najlaksa stvar na svijetu i ko da generacije nisu napisale knjige , propadale i uzdizale se na "skliskom" MArketu! Mozda je i bolje tako jer da znamo sve i drzimo to stalno u glavi, nikad se ne bi usudili tejdati (tj uzeti sipku od 200Kg)!@TRADIUS:..mudro zboris ali ipak nemoj zaboraviti uzeti lijek veceras, ha ha (joke)! Pozdrav svima, vas ....

    avatar

    30.05.2006. (00:47)    -   -   -   -  

  • contreso

    Nadovezat cu se na Ogloa. Dum-dum je za slona, ali bez znanja i vjestine kako ga naci, kako mu prici i kad pripucati, nebi tu pomogao ni kamion streljiva. Da David nije znao, Golijat nikad nebi pao.
    @tradius: Ispada da ti preferiras fondove.
    @OM: Neka je u prosjeku zarada od malog trejda $200. Nekoliko takvih trejdova (3-4) moze nam priustiti tjedan na Havajima ili na Whistleru (mozda dolazim ove zime ako ne zaglavim u Alpima). Nebih ja takve trejdove propustao, a vi kako volite. AAAAAaaaaAAAAaaaaaaaaa!

    avatar

    30.05.2006. (04:03)    -   -   -   -  

  • contreso

    Bavul je opet s nama, i to je dobro!

    avatar

    30.05.2006. (04:04)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @CONTRESO:..ma "razumin" ja tebe dragi prijatelju, za trejdere dionica uloziti 20K da bi se zaradilo $500 je normalna stvar u daytrejdanju! However, zamisli kada bi ja stalno zaradjivao samo $300 u svakom trejdu, pa meni bi trebalo 100 dobrih trejdova da bih zaradio 30K (koliko mi je otprilike neophodno za golu egzistenciju)! Moj ukupan broj trejdova u godini je CESTO ispod toga broja (svodi se na oko 2-4 tjedno ali ima tjedana kad uopce ne trejdam ili trejdam rijedje - preko ljeta kad je slab likvidity npr i sl.) i jos da NIJEDAN od njih ne smije biti slab, los ili gubitnicki?! Umjesto toga imam trejdove koji donesu 5-10K ali i spreadove koji nekad skoro potpuno propadnu. Kad velis zasto ne iskoristiti i takve zarade zaboravljas da se ja POZICIONIRAM za ovakve druge pa ISKORISTITI znacilo bi IZGUBITI nesto VECE, to ti je kao kad bacis mamac za veliku ribu a umjesto toga uhvatis malu, mamac ti je pojeden i iskoristen, ti si krenuo u lov na chinook salmona (vidi ovaj link kakvi su to komadi kojih tu kod mene ima), a ufatio kedera.. ili tako nesto. Za to vrijeme potrosio si mamac od $5K i propustio puno veci pomak tj izvukao si ribu na "prvi trzaj" dok si trebao cekati 17-ti da izvuces nesto kao na toj slici! Nije pohlepa nego potreba jer zivot kosta, kao sto znas... pozdrav!!!

    avatar

    30.05.2006. (20:14)    -   -   -   -  

  • Cartmann

    @Contreso: prije par mjeseci je kruzio link s člankom-interviewem s traderima koji, afair, izlaze cim dodju od $200 gubitka, odnosno $400 dobiti, ne razmisljajuci o kretanju, kao kompjuteri. Jedna gospodja je takvim načinom tradeanja u godini dana zaradila preko $500k. Ipak, pokusao sam na papiru, ne ide. :)

    avatar

    30.05.2006. (20:29)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @COntreso: Eto i jos k tome sigurno nije trejdala opcije koje se "sklizu" ko lude po grcima, imaju time decay, deltu i expiraciju, nego je vjerojatno trejdala dionice i zato joj je trebalo barem 100K-200K! Shvacate li vi ljudi da ja NISAM IMAO 100K kad sam poceo trejdati! Shvacate li vi da sam u Market usao sa jadnih 5-6K prije 8 godina a da danas zivim od toga? To je kao da kenete u biznis sa jednim skarama i cesljem a danas imate najmoderniji SPA-salon sa frizerkama, manicerom, pedicerom, nail-sculputre, masazom, kvarcanjem, hidromasazom i svim ostalim ! Ovo je prica o obicnim ljudima u Marketu koji se nisu OBOGATILI PRVO pa onda krenuli trejdati zato trejdanje dionicama niti ne razmatramo ovdje jer zahtijeva velike sume novaca a donosi zaradu puzevim korakom na "odumiranje" (u odnosu na ulozeno) a kad izgubite kapital zbiljam ste ga "zgubili" ono- mislim -"a lot" odjednom!

    avatar

    30.05.2006. (20:50)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Kak fino DIA probija na dolje...evo i strike 111 je došao na red.Zrno po zrno pogača..strike po strike palača.Toliko o Tarzanu:)

    avatar

    30.05.2006. (21:51)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Već znam kak bu se zval jedan od mojih budućih postova....Tarzan u lovu na slona!:)
    P.S. Prekrasna riba...to je vrsta lososa?

    avatar

    30.05.2006. (22:31)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    @FELIX:..Da, nekad nije potrebno puno filozofirati, osobito kad se Market ovako jako i lijepo krece u jednom smjeru, naprosto skocite na DIAm spread i "jasete do preobrata" kojih par stotina pointa. Da, Pacific NorthWest je domovina Pacifik Salmona svih vrsta (ovdje dolaze na mrijestenje valjda iz Japana) i nekad se mogu uhvatiti golom rukom kad skacu po potocima okolo (ne bas ovakvi kao na slici i ne bas uvijek legalno) ima ih vise vrsta (Spring, Coho, Chinook itd).. Indijanci ih imaju pravo hvatati cijele godine ali ih prodaju (na crno) za $10-$20/kom tako da ih je lako nabaviti u prosjecnoj velicini a i inace nije skup ovdje! Najbolja riba koju si ikad probao na rostilju! Vise kao prase, po okusu, a jede se i dimljena (smoked salmon) i ima je u izobilju ovdje .. Jedemo je skoro svaki tjedan, na meniju je svih "casual" restorana ovdje pa nam je vec pomalo i dosadila! Nesto ko cevapi doma!

    avatar

    30.05.2006. (23:53)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Ne sumnjam da je jako ukusna,ali više bih se guštao u borbi s njom na kakvom laganijem ribičkom priboru...treba i ribi dati šansu:).Vađenje sa rukama mi je potpuno bez veze,makar cijenim tradiciju i vještinu Indijanaca.Ulovio sam jednom klena golom rukom u vrijeme mriješćenja(inače nema šanse) na Ohridskom jezeru,čisto iz znatiželje i vratio ga natrag.Catch&relase...mislim da se tak piše...U zadnje vrijeme popularno kod domaćih ribiča,uz neizostavno fotografiranje prije puštanja...Nekada sam bio fanatik ribičije...Fala na odgovoru

    avatar

    31.05.2006. (01:19)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    ...i receptu:)

    avatar

    31.05.2006. (01:19)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Kad tako volis ribiciju onda samo za tebe nesto POSEBNO1 i POSEBNO2! Kao sto mozes vidjeti po adresi ove 2 slike sam stavio samo za TEBE na server a predstavljaju malu REKLAMU jednog (vjerovao ili ne) resorta na JEZERU tu blizu gdje smo zena i ja otisli jedne godine u hotel na kratki odmor. Dakle (kao sto mozes vidjeti u kutu jedne od slika) radi se o mojoj digitalnoj fotografiji pravih slika koje su tamo izvjesene a prikazuju prave originalne "komade" slatkovodne ribe (sturgeon, mislim za prijevod me ne pitaj jer se u ribe slabo kuzim i na hrv.) koje su uhvacene u tom jezeru a uloga im je (slikama) da namame turiste na lokalnu "malu" privatnu ribichiju (znas ono rentas sve od udice do camca i valjda vodica). Uglavnom nisam ribich ali tol'ko da vidis kakvi se komadi fataju (doduse ne bas tako cesto) na kanadskim jezerima.. Unbe-fu**ing-leavable.. mislim da cu ih iskoristiti (slike) za koji post u svezi sa "pecanjem" opcija, ha ha!!! pozdrav

    avatar

    31.05.2006. (03:22)    -   -   -   -  

  • Web Testing options !

    Nevjerojatno,na kakav pribor su je uspjeli izvući?Sliči mi na nekakvu vrstu divovske mrene koju je pravi gušt pecati jer je strašan borac.Mi ribiči smo ti čudna sorta.Makar bi netko pomislio da nam je samo veličina važna..važna je u smislu kapitalnih primjeraka koji mogu biti i relativno malih dimenzija ovisno o vrsti.Poseban pak je gušt loviti iz čamca na moru bez štapa i role kada izvlačiš giru,arbuna...iz velike dubine imaš osjećaj da si ulovio kita,kad ono na kraju ispadne mala ribica,ali gušt je svejedno.Na slatkim vodama pak najviše volim špinanje varalicom na grabežljivce.Ima i kod nas u ponudi ribičkih aranžmana za lov lososa u Kanadi ili na Aljasci,ali su cijene paprene.Ipak iznenadila me činjenica da postoji i pacifički losos,mislio sam da je sjevernoatlanski jedina vrsta.Pogotovo me impresioniraju dokumentarci o grizlijima u lovu na losose...vjerojatno toga ima i na zapadnoj obali Kanade....Tko zna,možda si jednom i priuštim izlet u kanadsku divljinu na ribičiju,pa makar niš ne ulovio...moram stati sa ovim komentarom,moglo bi se jaako oduljiti...:)Puno fala na fotografijama i opisima:)

    avatar

    31.05.2006. (15:15)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...